Bij je vader of moeder

Niet iedereen woont in een gezin met twee ouders. Het kan zijn dat je bij je vader óf bij je moeder woont, wanneer je ouders zijn gescheiden bijvoorbeeld. Als je ouders uit elkaar gaan, kan dat voor jou veel angst en onzekerheid met zich meebrengen.

Toch kan een echtscheiding ook gevoelens van opluchting geven. Er is meestal minder ruzie en er komt meer duidelijkheid voor ouders én kinderen.

Maar een scheiding brengt vaak ook verdriet en een aantal praktische problemen met zich mee, zoals bij wie ga je wonen en welke omgangsregeling komt er met de andere ouder? (Lees hierover meer in het hoofdstuk Recht.)

Als je ouders zijn gescheiden en opnieuw trouwen of gaan samenwonen met een andere partner kan het leven knap ingewikkeld worden. Zeker als je te maken krijgt met halfbroertjes, stiefzusjes, stiefoma’s, enzovoort. Iedereen moet wennen. Aan elkaar, aan andere regels, kortom aan een nieuw gezin. Daarbij kunnen de spanningen hoog oplopen.

Heb je vragen rondom de scheiding van je ouders en/of wil je er met iemand over praten, dan kun je terecht bij de Kindertelefoon of het jongerencentrum. Er zijn ook groepen waar je met andere jongeren kan praten over elkaars ervaringen.