Vakantiewerk en bijbaantjes

Veel jongeren kiezen er voor om een bijbaan te nemen of gaan vakantiewerk doen. Zo heb je wat meer geld te besteden, geld dat je zelf hebt verdiend en waar jezelf vaak van kan bepalen hoe je dat uit gaat geven. Er zijn regels gemaakt over wat voor werk je vanaf welke leeftijd wel en niet mag doen. Deze regels zijn er vooral om jonge werknemers te beschermen, bijvoorbeeld tegen te lang of te zwaar werken. Maar ook over de betaling zijn regels gemaakt.

Over de betaling, het minimumjeugdloon, kun je meer lezen in het hoofdstuk Geld. Over de regels die zijn gemaakt over de leeftijden kun je hieronder meer lezen.

Onder de 13 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet werken. Wel mogen ze deelnemen aan uitvoeringen, modeshows, TV-opnames. Daarvoor moet wel een ontheffing zijn verleend door de Arbeidsinspectie. Kinderen van 12 jaar mogen alleen arbeid verrichten als die arbeid in het kader van een alternatieve sanctie wordt opgelegd.

13/14 jaar

Je mag bijvoorbeeld oppassen, vakken vullen, folders bezorgen of auto’s wassen.Per schooldag mag je maximaal 2 uur per dag werken en op zaterdag maximaal 6 uur per dag. In een schoolweek mag je maximaal 12 uur per week werken. In de vakantie is het iets anders geregeld, dan mag je best veel werken en dus ook meer verdienen, namelijk 5 dagen per week, maximaal 7 uur per dag. Totaal dus 35 uur per week.

Wat mag niet als je 13/14 jaar bent?Je mag niet onder schooltijd werken maar ook niet ’s nachts of zondags.

Verder mag je geen fabriekswerk doen, geen werk dat grote risico’s met zich mee brengt en geen kassawerkzaamheden. Ook mag je niet voor 8 uur ’s ochtends (in de vakantie niet voor 7 uur ’s ochtends) en niet na 7 uur ’s avonds werken.

15 jaar

Als 15-jarige mag je dezelfde bijbaantjes doen als een 13/14 jarige. Verder mag je nu wel op zondag werken, mits je de zaterdag vrij bent. Ook voor een 15-jarige geldt dat je in een week dat je gewoon school hebt maximaal 2 uur per schooldag mag werken, op zaterdag mag je maximaal 8 uur werken.

In vakantietijd mag je maximaal 40 uur per week werken, maximaal 8 uur per dag. Voor zowel de schoolweek als in vakantietijd geldt dat je niet voor 7 uur ’s ochtends en niet na 7 uur ’s avonds mag werken.