Zwanger

Je kunt zwanger worden als je zonder voorbehoedmiddel vrijt. Je kunt zwanger worden als je voor het eerst met iemand naar bed gaat. Je kunt zwanger worden als je nog niet voor de eerste keer ongesteld bent geweest. Je kunt zwanger worden tijdens je ongesteldheid. Je kunt zwanger worden als de jongen zijn penis uit je vagina terug trekt voordat hij klaarkomt. Je kunt zwanger worden van sperma aan jouw/zijn vingers dat in je vagina terecht komt.

Kortom, het is altijd belangrijk om voorbehoedmiddelen te gebruiken als je niet zwanger wilt worden en om te voorkomen dat je een soa oploopt.

Het kan altijd gebeuren dat er iets fout gaat bijvoorbeeld: het condoom scheurde of gleed af, omdat het er niet goed omzat. Als er iets mis is gegaan kan je de morning -after pilĀ  slikken. Dit is een pil die je binnen 72 uur na de vrijpartij moet slikken, ter voorkoming van een zwangerschap. Deze pil kan je kopen bij de apotheek of de drogist. Gebruik deze pil alleen in geval van nood en bedenk wel dat de morning-after pil heel ongezond is en boordevol hormonen zit.

Zwangerschapstest: zwanger wat nu?

Als je niet ongesteld wordt kan het zijn dat je zwanger bent. Je kunt een zwangerschapstest doen bij je huisarts (kost geld) of zelf een test kopen bij de drogisterij. Als je weet dat je zwanger bent dan komt er van alles op je af.

Is het kind gewenst of niet? Ben je in staat om een kind op te voeden? Sta je er alleen voor of kun je op je vriend terugvallen voor beslissingen? Hoe moet het verder met school en/of werk?

Praat erover, zoek steun. Praat er met iemand over die je vertrouwt. Ook kan je bij de huisarts, het jongerencentrum, de FIOM, het soa-sense spreekuur of het Rutgershuis terecht om hier over te praten.