SOA – geslachtsziekte

Een ander woord voor geslachtsziekte is soa; seksueel overdraagbare aandoening.

Soa’s worden doorgegeven door onveilig seksueel contact, dus zonder condoom te vrijen. Ook kan een soa worden doorgeven door orale seks (pijpen of beffen). Een manier om veilig te pijpen is een condoom om doen. Voor beffen geldt dat je een beflapje kan gebruiken. Er zijn beflapjes te koop, maar je kan ook een condoom open knippen en deze op de schaamstreek van het meisje leggen.

chlamydia, gonorroe, syfilis, AIDS, herpes

Er zijn verschillende soorten soa’s, bijvoorbeeld; chlamydia, gonorroe, syfilis, AIDS, herpes. Soms heb je klachten zoals jeuk, andere of meer afscheiding, pijn bij het plassen, wratjes of pijn in je onderbuik. Maar heel vaak merk je helemaal niks en gaan bovenstaande klachten (tijdelijk) weer weg. Maar als de klachten weg zijn, kan de soa nog onzichtbaar in je lichaam zitten. Je moet daarvoor altijd naar je huisarts of de GGD. Een onbehandelde soa kan veel schade aanrichten. Je kunt er bijvoorbeeld onvruchtbaar door worden. Gelukkig zijn de meeste geslachtsziekten goed te behandelen.

Voor aids is echter nog steeds geen medicijn ontwikkelt waardoor je er van geneest, het is dus een ongeneeslijke ziekte waar je uiteindelijk aan overlijdt. Voordat aids zich openbaart ben je drager van hiv; het virus dat aids veroorzaakt. Je hebt dan nog geen ziekteverschijnselen. Het kan soms nog jaren duren voordat je ziek wordt maar je kunt in die tijd al wel, als je zonder condoom vrijt, het virus doorgeven.

Als je dus toch onveilig hebt gevreeƫn of het condoom is geknapt, blijf er niet mee rond lopen en ga naar de huisarts of de GGD. Hier kan je tegenop zien, maar bedenk dat zowel de huisarts als de medewerkers van de GGD een geheimhoudingsplicht hebben. Je ouders hoeven niets te weten te komen.

De GGD houdt soa spreekuren voor jongeren; die noemen ze soa-sense spreekuren.Je kan je hier gratis en anoniem laten testen. Ook voor andere vragen die met seks te maken hebben, kan je bij het soa-sense spreekuur terecht. Neem voor meer info over de SOA spreekuren contact op met de GGD in jouw woonplaats of kijk op www.sense.info.

Wil je meer weten over geslachtsziekten, loop dan eens binnen bij je jongerencentrum of kijk op internet.