Safe sex

Als je ervoor kiest om met je vriend(in) naar bed te gaan, is het belangrijk om het veilig te doen. Met veilig bedoelen we dat je een voorbehoedmiddel gebruikt, dat beschermt tegen zwangerschap en geslachtsziekten. Er zijn verschillende voorbehoedmiddelen die beschermen tegen zwangerschap; bijvoorbeeld de pil, het condoom, het spiraaltje, de ring, het pessarium, de prikpil en hormoonstaafjes.

Er is echter maar één voorbehoedmiddel dat beschermt tegen soa en dat is het condoom

De bekendste voorbehoedmiddelen zijn de pil en het condoom, deze zullen we hieronder bespreken. Wil je meer weten over de andere voorbehoedmiddelen kijk dan op de verschillende sites, kom langs bij je jongerencentrum of neem contact op met je huisarts.

De pil

De anticonceptiepil of makkelijker gezegd de pil, bevat hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger kan worden, tenminste als je de pil op de juiste manier gebruikt en op tijd in neemt. Er zijn verschillende soorten pillen. Welke voor jou geschikt is, beslis je samen met je dokter. Het gebruik van de pil kan bijwerkingen geven, praat daarover met je dokter en lees de bijsluiter goed door. De pil is op recept verkrijgbaar en wordt in ieder geval tot je 18e jaar vergoed. Daarna hangt het van je zorgverzekering af. Vaak moet je aanvullend verzekerd zijn om je pil vergoed te krijgen. Dit kan je nalezen op je polis. Heb je hier verder nog vragen over dan kan je altijd langs komen bij het jongerencentrum.

Condoom

Het condoom beschermt zwangerschap en tegen soa.  Condooms heb je in alle soorten en maten, met een smaakje en met of zonder glijmiddel. Ook zijn ze in verschillende kleurtjes en vormen verkrijgbaar maar deze zijn niet veilig, tenzij anders vermeld op de gebruiksaanwijzing. Kijk of er een CE-keurmerk op het condoom staat want alleen dan weet je zeker dat het een goed condoom is dat voldoet aan de Europese norm. Alle condooms waar geen CE-keurmerk op staat zijn voor de fun en niet om echt veilige seks mee te hebben.

Eerst oefenen

Het is verstandig om eerst te oefenen hoe je een condoom om moet doen. Dit bespaart je veel gedoe tijdens het vrijen en zorgt er ook voor dat je het condoom veilig gebruikt. Een condoom doe je om voordat de penis in contact komt met de vagina of de anus. Natuurlijk is het wel wennen, maar oefening baart kunst. Je kunt een condoom maar één keer gebruiken.

Gebruik nooit twee condooms over elkaar heen. Hierdoor scheuren de condooms juist sneller en loop je kans op een soa of zwangerschap. Check ook altijd even de datum die op de verpakking van het condoom staat. Is het condoom over de datum? Gooi hem gelijk weg. Zoals je ziet moet je op aardig wat dingen letten, maar dan is het wel safe.