Maagdenvlies

Wat is precies het maagdenvlies? Bij het woord vlies denk je misschien aan een vliesje wat de vagina afsluit. Dit is niet het geval. Het had beter het “maagdenrandje” genoemd kunnen worden. Dit randje (weefsel) zit aan het begin van de vagina en kan verschillende vormen hebben. Het sluit de vagina dus niet af!

Als je voor de eerste (tweede, derde) keer met iemand naar bed gaat, kan dit randje gaan bloeden. Dat het randje gaat bloeden, komt vaak doordat je (erg) gespannen bent en dat hierdoor je vagina droger is. Het komt dus niet doordat de penis door een vlies heen moet. Dit is dus niet waar!

In sommige culturen is het belangrijk dat je als jongen of meisje als maagd het huwelijk in gaat. Daarmee wordt bedoeld dat je nog geen seksueel contact hebt gehad (met een jongen of meisje naar bed gaan ) voordat je bent getrouwd. Je kan niet zien of een meisje nog maagd is.

De meeste meisjes bloeden de eerste keer niet. Dit komt vaak doordat het meisje goed de tijd heeft genomen voor het vrijen. Hierdoor is ze voldoende opgewonden en vochtig. Daardoor kan de penis makkelijker naar binnen en rekt het randje goed mee.

Heb je vragen over het maagdenvlies, dan kan je contact opnemen met je huisarts of met je jongerenwerker. Ook zijn er verschillende sites waar dit onderwerp aan bod komt.