Homosexueel

Je bent verliefd op iemand van hetzelfde geslacht. Homoseksueel wordt dit genoemd. Meiden/vrouwen die homoseksueel zijn worden ook wel lesbiénnes genoemd. Homoseksuele jongens/mannen worden ook wel homo’s genoemd. Het kan ook zijn dat je op jongens en meiden valt, dan ben je biseksueel. Misschien wist je het nog niet van jezelf, dan kan dit verwarrende gevoelens met zich mee brengen. Het kan soms zijn dat je denkt dat jij de enige bent die deze gevoelens heeft.

Veel homoseksuele jongeren durven niet over hun gevoelens te praten, omdat ze bang zijn dat mensen afwijzend  zullen reageren. Toch kan het heel fijn zijn om er met iemand over te praten die je vertrouwd.

Daarvoor kan je onder andere informatie krijgen via www.kringen.nl/index.htm. Kringen zijn gespreksgroepen bij mensen thuis die met dezelfde vragen zitten als jij. Op hun website kan je zien of er een Kring bij jou in de buurt is. Je kunt ook altijd bellen met de kindertelefoon of langs komen bij je jongerencentrum. Je bent natuurlijk niet verplicht om over je gevoelens te praten.

‘Coming out’ of  ‘Uit de kast komen’

misschien heb je wel eens van de termen gehoord. Dit is het moment dat je aan je familie, vrienden en andere mensen die belangrijk voor je zijn, vertelt dat je homoseksueel bent. Dit kan een spannend moment voor je zijn.

Soms kan je de reacties van je familie en vrienden een beetje inschatten, maar het blijft spannend. Het kan ook zijn dat mensen het al lang door hadden en niet verrast zijn. Een andere reactie kan zijn; onbegrip en geen acceptatie. Geloofsovertuigingen en cultuur kunnen hier invloed op hebben.

homo-organisaties

Er zijn homo-organisaties die je hier in kunnen steunen. Zij komen op voor de belangen van homoseksuele vrouwen en mannen. Kijk of er een COC of een andere homo-organisatie, bij jou in de buurt is.