De eerste keer vrijen

Je bent er misschien al een tijdje mee bezig. Hoe zal het zijn? Ojee…ik ben nog steeds niet met iemand naar bed geweest, is dat wel normaal? Allemaal vragen die je kunnen bezig houden over “de eerste keer”.

Vrijen is iets wat je moet leren. Je moet de andere leren kennen. Wat vindt die persoon fijn en wat vind ik zelf fijn? Wat de ander fijn vindt hoef jij natuurlijk niet fijn te vinden. Dit ontdekken van elkaar kan heel spannend zijn. Vrijen lukt pas goed als je ontspannen bent. Veel jongeren denken dat ze al voor een bepaalde leeftijd met iemand naar bed moeten zijn geweest.

De meeste jongeren gaan rond hun 16e/17e jaar voor het eerst met iemand naar bed. Doe alles op je eigen tijd. Hoe oud je ook bent, doe niks tegen je zin in en neem lekker de tijd voor alles. Op een bepaald moment is het zover dat je voor het eerst met iemand naar bed gaat. Dit is natuurlijk een super spannend moment.

Zorg ervoor dat je de tijd voor elkaar hebt. Dat je niet wordt gestoord door je vader of moeder die met een kopje thee je slaapkamer binnen komt. Als je weet dat je niet wordt gestoord, heb je de tijd om lekker van elkaar te genieten.  Niks is verplicht! Let goed op elkaar! Als een meisje opgewonden is zal haar vagina vochtig worden. Dan kan de penis makkelijker naar binnen. Het kan zijn dat het allemaal wat minder spectaculair was dan je had gedacht of het was misschien wel pijnlijk.

In het begin kan het allemaal wat onhandig gaan, bedenk echter dat het alleen maar beter kan gaan. Vrijen gaat vooral goed als jullie je op je gemak voelen. Stop als je het niet meer leuk of fijn vindt. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner. Stop zelf ook als die persoon niet meer wilt. En als het moment dan daar is…….denk aan de veiligheid voor jezelf en voor de ander. Gebruik een condoom.  Dit voorkomt ziektes en zwangerschap. Sommige jongeren vinden het niet fijn om te vrijen met condoom. Maar het is onverstandig om zonder condoom te vrijen.  Je weet pas of iemand geen soa

(seksueel overdraagbare aandoening) heeft als hij of zij zich heeft getest. Vroeger noemden we een soa trouwens geslachtsziekten, omdat we toen dachten dat de ziekte of aandoening alleen op je geslachtsdelen zaten.  Verderop in dit hoofdstuk wordt hier wat meer over geschreven.

Het lukt niet

Je bent helemaal klaar voor je eerste keer seks, je hebt de kaarsjes aan; het condoom ligt klaar en toch lukt het niet om seks te hebben of het doet pijn. Dit gebeurt bij heel veel jongeren en het is niks om je voor te hoeven schamen. Praat ervoor met je partner en probeer het nog een keer. Zorg dat je allebei ontspannen bent en zin hebt.

Lukt het dan toch niet, neem dan eens contact op met de GGD via het soa-sense spreekuur (www.sense.info). Zij kunnen je advies geven zodat je hopelijk erna wel kunt genieten van fijne seks. Je kunt hiervoor ook naar het Rutgerhuis in Arnhem gaan. http://www.mildred-rutgershuis.nl/