Abortus

Na veel wikken en wegen kun je tot het besluit komen dat je de zwangerschap af wilt breken. Stel het nemen van een beslissing niet te lang uit, maar doe ook geen overhaaste dingen. Je kan een overtijdsbehandeling ondergaan als je tussen de twaalfde en zestiende dag zit, na het uitblijven van de menstruatie. Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen. Deze doorwijzing heb je niet persé nodig.

De ingreep duurt maar een paar minuten, maar kan wel pijnlijk zijn. De behandeling is minder zwaar dan een abortus en je hoeft er ook niet verplicht vijf dagen  over na te denken, zoals wel bij een abortus moet. Voor inwoners van Nederland is deze behandeling gratis.

Abortus wordt uitgevoerd in speciale klinieken en in sommige ziekenhuizen. Abortus moet in de eerste 12 weken van de zwangerschap worden uitgevoerd of anders zo snel mogelijk daarna. Hooguit tot 22 weken na de bevruchting.

Abortus is meestal gratis als je in Nederland woont. Als je besloten hebt de zwangerschap te beëindigen, dan raden we je aan om iemand mee te nemen die jou kan steunen en bij wie jij je prettig voelt. De behandeling zelf is niet gevaarlijk en vaak snel voorbij.

Emotioneel gezien kan een abortus heel veel met je doen. Ook al voelt het als de juiste beslissing, het blijft een zware keuze. Als je over je gevoelens wilt praten, kan je terecht bij het Rutgershuis, je huisarts of de Fiom.

Wat gebeurt er als jij en je ouders het niet eens zijn over de te nemen beslissing?

Of misschien wil jij je ouders het niet vertellen? Wat kan je dan doen? Zoek dan hulp . Jouw belang staat voorop. Een behandeling hoeft niet altijd met toestemming van je ouders te gebeuren. Als je tussen de 12 en 16 jaar bent, dan hoef je geen toestemming van je ouders te hebben voor een abortus of overtijdsbehandeling.

Het is wel noodzakelijk dat een andere volwassene op de hoogte is. Wie deze volwassene is, maakt niet uit. Dat kan je oudere zus zijn, je moeder, je schoonmoeder. Er kan zelfs iemand van het jongerencentrum mee. Voor het geval dat niemand er van mag weten, maar je niet alleen wilt gaan.  Het handigst is dat het je huisarts is. Je kunt dan ook met haar of hem overleggen wanneer je nog vragen of klachten hebt. De huisarts heeft geheimhoudingsplicht. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij het kindje wel wilt houden, maar dat je ouders daar tegen zijn.

Laat je geen abortus opdringen, door niemand, maar ga praten bij het jongerencentrum of je huisarts. Jij beslist!

Ook kan je je verhaal vertellen tijdens een soa-sense spreekuur bij de GGD in jouw buurt.