Pesten

Je hoort het steeds vaker, er wordt veel gepest op scholen. Misschien word jij zelf wel gepest of is je vriend of vriendin het mikpunt van pesterijen. Misschien ontspring jij de dans, maar zitten er in jouw klas wel anderen die gepest worden. Het kan natuurlijk ook dat je zelf een pestkop bent.

Langere tijd gepest

Pesten is echt niet leuk en heel bedreigend. Kinderen die gepest worden, worden vaak langere tijd gepest, dat kan soms wel weken, maanden of zelfs jaren doorgaan. Iemand die gepest wordt heeft daar vaak veel last van. Hij kan erg verdrietig zijn, bang zijn om naar school te gaan of er zelfs ziek van worden.

Je kunt er buikpijn van krijgen of hoofdpijn en zelfs nachtmerries. Gepest worden kan je schooljaren flink verpesten!

Blijf er niet mee rondlopen, praat er met iemand over

Hoe moeilijk het misschien ook is, probeer er met iemand over te praten. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, je ouders, je mentor, een leraar op school waarbij jij je op je gemak voelt of een medewerker van bijvoorbeeldde Kindertelefoon. Pesten is vaak niet in je eentje op te lossen, vaak moeten volwassenen daar bij helpen.

Op bijna alle scholen is een pestprotocol. Dat is een stappenplan dat leraren en leerlingen kunnen gebruiken om het pesten te stoppen.

Kom voor jezelf op!

Wie van zich af leert bijten heeft vaak minder last van pesten. Er zijn bepaalde trainingen waardoor jij sterker in je schoenen komt te staan en voor jezelf leert opkomen. Dit wordt sociale vaardigheidstraining genoemd. Deze training wordt onder andere gegeven door Bureau Jeugdzorg, maar ook op sommige scholen.

Bij het jongerencentrum kun je ook terecht als je wilt praten over het pesten, daar hebben ze ook folders over pesten en wat je er tegen kunt doen. Ook bieden zij weerbaarheidstrainingen aan die je kunnen helpen om sterker in je schoenen te staan.