Leerplicht

In Nederland gaan de meeste kinderen naar school als ze 4 jaar zijn. Dat is dan nog niet verplicht. Officieel ben je vanaf de eerste dag van de nieuwe maand na je 5e verjaardag leerplichtig.

Als je volledig leerplichtig bent, moet je alle dagen naar school tot het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt. Als je dan nog geen startkwalificatie hebt, ben je daarna tot je achttiende – of tot het moment waarop je een startkwalificatie hebt gehaald – kwalificatieplichtig. Dat betekent dat je een startkwalificatie moet halen en een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma.

Je moet dan een volledig onderwijsprogramma volgen, waardoor je alsnog die startkwalificatie kan halen. Dit onderwijsprogramma kan volledig dagonderwijs zijn, maar ook een combinatie van leren en werken via de BBL (beroepsbegeleidende leerweg) in het MBO (middelbaar beroepsonderwijs).

Zelf kiezen

Na de leerplicht kun je zelf kiezen. Ga je verder leren of heb je het helemaal gehad met school en zoek je een baan? Bedenk wel dat je voor veel leuke banen een aanvullende opleiding nodig hebt. Vaak verdien je dan ook beter. Maar je hebt dus verschillende keuzes; doorleren, werken of werken en leren. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat je iets gaat doen wat jij echt leuk vindt!

Ga voor meer informatie langs bij je decaan op jouw school of loop eens binnen bij het jongerencentrum. Ze kunnen je alles vertellen over verschillende opleidingen en toelatingseisen. Ook kunnen ze uitzoeken waar je een bepaalde opleiding kunt gaan volgen.