Inspraak op school

Er zijn verschillende manieren waarop je als scholier mee kunt praten en beslissen over wat er op jouw school gebeurt. Je school kan bijvoorbeeld een leerlingenraad hebben. Deze raad komt op voor de belangen van alle leerlingen. Zij zorgt ervoor dat je goed les krijgt en dat je met plezier naar school kunt gaan en het er naar je zin hebt.

Als je klachten hebt kun je dat melden bij de leerlingenraad, zij probeert daar dan wat aan te doen. Wil jij op jouw school een leerlingenraad oprichten bezoek dan eens de site van het LAKS, zij willen je er graag bij helpen. Voor meer info over het LAKS, zie het stukje hieronder.

Verder heeft bijna iedere school een medezeggenschapsraad (MR). Deze bestaat uit ouders en leraren en in het voortgezet onderwijs ook uit leerlingen. De MR praat mee over de organisatie van het onderwijs en de manier waarop onderwijs wordt gegeven.

Scholierenorganisaties

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKSkomt op voor jouw belangen en die van je medescholieren. Zij doen dit al vanaf april 1984. Ze geven veel informatie over allerlei zaken die met school te maken hebben. Ook kunnen zij je helpen als je bijvoorbeeld problemen hebt met één van je leraren. Verder hebben ze in de examenperiode een klachtenlijn en organiseren ze nog allerlei andere activiteiten.

JOB: De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is er speciaal voor jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs.

Het JOB probeert het leefklimaat op scholen te verbeteren. Ook zij kunnen je adviseren bij het opzetten van een leerlingenraad.

Kijk ook op de volgende sites: