Weglopen van huis

Ruzie thuis heeft iedereen wel eens. Maar soms kunnen de spanningen zo hoog oplopen, dat je het liefst zou weglopen. Weglopen doe je natuurlijk niet zomaar.

Bureau Jeugdzorg

Als je hulp zoekt bij een instelling, zoals Bureau Jeugdzorg, moeten zij wel aan je ouders of de politie melden dat je in veilige handen bent. Dit geldt ook als je wegloopt naar iemand anders, bijvoorbeeld de ouders van een vriend/vriendin of je tante. Zij moeten dit altijd doorgeven aan de politie, anders zijn ze strafbaar.

Waar je precies bent hoeven zij niet altijd te vertellen. Het is trouwens niet verboden om weg te lopen! Als je niet door een instelling wordt opgevangen kunnen je ouders je door de politie terug naar huis laten halen. Als het moet tegen je zin. Als er omstandigheden zijn, zoals misbruik, dan stuurt de politie je niet naar huis maar regelt opvang voor je .

Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat de politie je gaat zoeken wanneer je ouders melden dat je weg bent. Als je erover denkt om weg te lopen, praat daar dan over met bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon op school of iemand anders die je vertrouwt. Je kunt ook contact opnemen met Bureau Jeugdzorg of ga langs bij het jongerencentrum.