Meerderjarig en dus volwassen

Op het moment dat je 18 jaar wordt, ben je volgens de wet meerderjarig en dus volwassen. Als meerderjarige heb je geen toestemming meer nodig van je ouders of voogd en kun je zelf overeenkomsten sluiten, bijvoorbeeld door iets te huren, te kopen of te trouwen. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Als je bijvoorbeeld een huurcontract ondertekent, maar niet de huur betaalt, moet je daar zelf voor opdraaien.

Zelf verantwoordelijk

Je bent ook zelf verantwoordelijk als je schulden maakt. De onderhoudsplicht loopt nog wel door, dit houdt in dat je ouders tot je 21e verjaardag nog moeten bijdragen in de kosten van levensonderhoud en studie. Het kan dus zijn dat je ouders een deel van de huur mee betalen. Dit hangt af van hoeveel je ouders kunnen betalen en of je bijvoorbeeld zelf een bijbaan hebt.

Trouwen

Trouwen mag in principe pas als je 18 jaar bent. Als je zwanger bent, kun je ook trouwen vanaf je 16e. Je hebt daarvoor wel de toestemming van je ouders nodig óf, als zij weigeren, toestemming van de kantonrechter. Als de rechter toestemming voor het huwelijk geeft, word je volgens de wet tegelijkertijd meerderjarig.

Ook als je jonger bent dan 18 jaar, kun je soms volgens de wet toch meerderjarig zijn. Als je als ongetrouwde 16- of 17-jarige zelf voor je kind wilt zorgen, kun je aan de kinderrechter vragen om je meerderjarig te verklaren. Je blijft trouwens wel leerplichtig als je door de rechter meerderjarig wordt verklaard!