Echtscheiding

Het is niet niks als je ouders gaan scheiden, ook al geeft het soms wel duidelijkheid. Er moeten bij een scheiding een heleboel dingen worden geregeld. Bijvoorbeeld: Waar ga je wonen? Hoe vaak wil jij je andere ouder zien? Komen je broers en/of zussen ook bij jou wonen?

Jij hebt hier zelf ook iets over te zeggen, maar de rechter beslist uiteindelijk. De rechter die te maken heeft met de echtscheiding van je ouders, zal in een brief laten weten dat jij je mening mag geven. De rechter nodigt namelijk alle kinderen vanaf 12 jaar uit, zodat zij kunnen vertellen wat zij er van vinden. Dit betekent helaas niet altijd dat er ook echt gebeurt wat jij het liefst zou willen.

Bij de andere ouder wonen

Het kan ook gebeuren dat je pas later, als je ouders al een tijd zijn gescheiden, bij je andere ouder wilt wonen. Of misschien wil je juist één van je ouders minder zien dan afgesproken. Steeds meer ouders blijven na hun scheiding toch samen voor de kinderen zorgen. Dit heet co-ouderschap. Hun kinderen zijn soms bij de één, dan weer bij de ander. Een week hier, een week daar of overdag bij moeder en ’s avonds bij vader.

Kiezen

Dit kan alleen als je ouders goed met elkaar kunnen overleggen en bij elkaar in de buurt wonen. Heb je vragen over jouw rechten als je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden, dan kun je terecht bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Ze kunnen ook samen met jou naar een oplossing zoeken en eventueel een brief schrijven naar de kinderrechter om aan hem te vragen of je bij je andere ouder kan wonen, of diegene vaker/minder vaak mag zien. Ook kunnen zij voor je bellen of met je meegaan naar een lastig gesprek, bijvoorbeeld bij de kinderrechter.

Praten over de echtscheiding van je ouders

Heb je geen vragen over je rechten, maar wil je wel graag met iemand over de scheiding van je ouders praten, dan kun je terecht bij: