De rechter

Als minderjarige kun je niet zelf naar de rechter stappen. Je ouders of voogd kunnen, omdat ze jouw wettelijke vertegenwoordiger zijn, wel namens jou naar de rechter.

Soms nemen je ouders beslissingen over jou die niet in jouw belang zijn of die volgens de wet niet mogen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je ouders een erfenis die jij hebt gekregen voor zichzelf gebruiken of als je ouders geen schoolspullen voor je willen kopen. Het is dan natuurlijk knap vervelend als zij nou juist namens jou naar de rechter moeten stappen.

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Als je ouders zich niks van jouw mening aantrekken kun je samen met bijvoorbeeld de Kinder- en Jongerenrechtswinkel je ouders erop wijzen dat ze iets doen dat niet oké is.

Er zijn ook situaties waarin zelfs hulp van anderen jouw ouders niet op andere gedachten brengt. In dit soort gevallen kun je de rechter vragen iemand te benoemen die toch namens jou naar de rechter kan stappen en die voor jouw rechten op kan komen. Zo’n persoon heet met een officieel woord een bijzonder curator. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel kan je hierover meer informatie geven.

Kijk ook op: