De puberteit

De puberteit is een tijd van veranderingen. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk verandert er veel. De hormonen gieren door je lijf en je lichaam maar ook je gevoelens veranderen flink.

De puberteit duurt een aantal jaren en vooral de lichamelijke veranderingen zijn duidelijk. Aan het begin van de puberteit ziet je lichaam er nog uit als van een kind maar aan het eind van de puberteit heb je het lichaam van een volwassene. Je lichaam krijgt meer beharing. Jongens krijgen een zwaardere stem en bij meisjes gaan de borsten groeien.

De puberteit verloopt voor iedereen weer anders.

Er kan bijvoorbeeld verschil zijn in de leeftijd waarop de puberteit begint, maar ook de duur en de snelheid van de veranderingen kunnen sterk verschillen. Verder heeft iedere jongere zijn of haar eigen unieke persoonlijkheid en lichaam en ook daardoor verloopt alles niet gelijk.

Het is belangrijk om tevreden te zijn met hoe jij er uit ziet. Toch kunnen deze veranderingen onrust teweeg brengen.

In dat geval kun je contact opnemen met het jongerencentrum om daar over te praten. Ook hebben ze daar folders, waarin de veranderingen die te maken hebben met de puberteit, uitgebreid worden beschreven.