Overgewicht en afvallen

Het is nogal eens in het nieuws, meer dan de helft van alle mensen die in Nederland wonen is te dik! Waarom is het zo belangrijk dat je niet te dik wordt?

Met een gezond gewicht voel je je fitter, je beweegt soepel en je conditie is beter. Mensen met overgewicht hebben vaker een negatief zelfbeeld en zijn soms minder gelukkig met zichzelf. Ook de omgeving kan kritisch reageren. Maar er zijn nog meer nadelen. Je hebt een grote kans dat je minder lang leeft en ook de kans op ernstige ziektes neemt toe. Veel mensen die te dik zijn bewegen vaak ook minder omdat dat moeilijker gaat, daardoor verbruiken ze ook minder energie waardoor je alleen maar aankomt.

Zorg goed voor jezelf! Voorkom dat je moet afvallen want dat is vaak moeilijk. Kleine zaken kunnen soms best al veel helpen; eet wat minder, beweeg meer en eet gezond.

Dieet en bewegen

Als jij vindt dat je te dik bent, vraag dan eens aan een deskundige, bijvoorbeeld je huisarts, of dit ook echt klopt. Veel jongeren zijn namelijk niet tevreden over hun gewicht en vinden zichzelf te dik. Maar voordat je gaat afvallen vraag dan eerst eens na wat voor jouw lengte een ideaal gewicht is en wanneer je aan de zware kant, of echt te zwaar bent.

Bij de apotheek of drogist liggen meestal zulke tabellen. Mocht je toch echt wat te zwaar zijn vraag je dan eerst af of het heel erg is dat je niet superslank bent. Heb je overgewicht en wil je echt afvallen doe dat dan op een verantwoorde manier. Probeer je eetgewoontes te veranderen, bijvoorbeeld door 3 maaltijden per dag te gebruiken en niet tussendoor te snoepen of te snacken.

Zorg dat je voldoende beweegt; wandel of fiets elke dag een lekker stuk of word lid van een sportclub of sportschool. Drink veel water en ga niet te fanatiek lijnen. Als je aan het eten bent, doe dit dan niet te snel. Als je goed en langzaam kauwt heb je sneller een vol gevoel. Gebruik geen pillen of laxeermiddelen of ‘wonderkuren’ om snel af te vallen. Je valt in korte tijd heel veel af maar het is slecht voor je lijf.

Ook is het zo dat als je met deze middelen stopt je daarna weer extra veel aankomt. Dit wordt ook wel het “jojo-effect” genoemd.