Ongesteld

Een verandering waar meiden in de puberteit mee te maken krijgen is ongesteld zijn, dit wordt ook wel menstruatie genoemd. Als je voor het eerst ongesteld wordt is dat vaak best spannend.

Veel meiden weten wel dat ze op een gegeven moment ongesteld gaan worden. Ze hebben het erover met hun moeder, (oudere) zus of vriendinnen.

Je lichaam geeft ook, vooraf al, signalen af. Ongeveer één tot twee jaar voor je eerste menstruatie krijg je namelijk een witte, heldere afscheiding uit je vagina, de zogenaamde ‘witte vloed’. Maar wat is dat nou precies; ongesteld zijn?

Iedere maand vindt er een eisprong plaats. De slijmvlieslaag in de baarmoeder van een vrouw wordt dikker om een bevruchte eicel te ontvangen. Als de eicel niet wordt bevrucht, wordt die door het lichaam afgebroken. Tegelijk wordt de verdikte slijmvlieslaag, samen met wat bloed, afgestoten. Dat heet dan ongesteld zijn.

Om de afstoting van de slijmvlieslaag beter te laten verlopen trekt de baarmoeder zich aan het begin van de ongesteldheid een paar keer samen. Dit kan een lichte druk geven in de onderbuik, soms trekt de baarmoeder zich wat sterker samen waardoor het echt pijnlijk is. Dit verschilt per persoon.

Verder is er ook verschil in de leeftijd waarop een meisje voor het eerst ongesteld wordt. Ben je rond je 16e verjaardag nog niet ongesteld geworden, of heb je veel klachten?
Neem dan contact op met je huisarts of schoolarts.

De GGD in Arnhem heeft ook een speciaal spreekuur waar je met al je vragen terecht kunt.

Kijk op www.sense.info.