Jeugdpuistjes

Meer dan de helft van alle jongeren in Nederland heeft vroeg of laat last van puistjes en pukkeltjes; jeugdpuistjes. Tijdens de puberteit maakt je huid meer talg aan waardoor je poriën makkelijker verstopt raken. Als de talg gaat ontsteken krijg je gele en rode puisten op je huid, jeugdpuistjes dus. De reden dat de ene jongere er meer last van heeft dan de ander heeft vooral te maken met welk huidtype je hebt.

Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je kunnen helpen om jeugdpuistjes te voorkomen. Het is in ieder geval belangrijk om van de puistjes af te blijven, ga er dus niet aan krabben of pulken, hoe moeilijk dat misschien ook is. Was je huid verder met lauw water en gebruik zo min mogelijk zeep of bodylotion.

Verder kun je de huid beter zachtjes droog deppen dan droog  wrijven, dit irriteert de huid. Laat de zon lekker op je huid schijnen, zonnestralen hebben een gunstig effect op het bestrijden van de jeugdpuistjes. En als je make-up gebruikt, gebruik dan make-up op waterbasis. Verwijder de make-up niet met reinigingslotion maar met lauw water.

Mocht je toch erg veel last hebben of houden van jeugdpuistjes dan kan het zijn dat je acné hebt. Dit is een huidaandoening waar je het best even voor naar de huisarts kan gaan.