Eetstoornissen

Iedereen moet eten, zonder voedsel functioneert je lichaam niet. Als je steeds krampachtig met eten omgaat dan kan je een eetstoornis ontwikkelen. Er zijn verschillende eetstoornissen maar de meest bekende zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa.

Anorexia en boulimea

Iemand met anorexia (ook wel magerzucht genoemd), heeft wel zin in eten maar probeert het hongergevoel onder controle te krijgen door niet te eten. Niet eten en vermageren wordt een obsessie. Het lichaam raakt ontregeld en toch kan je de drang om af te vallen niet van je af zetten. Als je anorexia hebt val je alleen maar af, maar hoe mager je ook wordt en hoe mager anderen je ook vinden, jij blijft jezelf te dik vinden. Het is wel duidelijk dat anorexia erg slecht is voor je lichaam.

Boulimia (ook wel vraatzucht genoemd) houdt in dat je bij vlagen zo’n zin hebt om te eten dat je niet meer kunt stoppen. Je bent geobsedeerd door eten, gewicht en lichaamsomvang. Je vervalt steeds in vreetbuien waarbij je zoveel mogelijk naar binnen propt. Na zo’n vreetbui voel je je schuldig en kots je er alles weer uit.

Boulimia heeft te maken met de drang om slank te zijn. Ook boulimia is slecht voor je lichaam.

Meer info over eetproblemen

Als je meer informatie wilt of gewoon over dit onderwerp wilt praten ga dan langs bij je jongerencentrum of neem contact op met de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa.
Je kunt ook op de website www.amarum.nl kijken voor meer informatie over eetproblemen.