Jeugdcriminaliteit

In Nederland worden er jaarlijks heel wat dingen gedaan door jongeren die volgens de wet verboden zijn. Dit zijn strafbare feiten.

De jeugdcriminaliteit, criminaliteit door jongeren tot en met 23 jaar, heeft veel aandacht van de regering. Dit betekent dat de regering extra goed op deze groep let en dan vooral op de groep van 12 tot 18 jaar.

Dit doen zij om ervoor te zorgen dat jeugdcriminaliteit minder voorkomt en dat de jongeren goed worden voorgelicht om criminaliteit te voorkomen.

Strafbare feiten

Veel jongeren experimenteren op deze leeftijd en doen soms dingen die niet door de beugel kunnen. Maar er is ook een groep die al heel jong en vaak ernstige strafbare feiten pleegt. De idee├źn van de regering om de jeugdcriminaliteit aan te pakken worden steeds aangepast.

Er wordt extra aandacht besteed aan het proberen te voorkomen dat jongeren strafbare feiten gaan plegen en aan het begeleiden van jongeren die uit de jeugdgevangenis komen.

Ook probeert de regering de tijd tussen aanhouding en het opleggen en uitvoeren van een straf zo kort mogelijk te maken en wordt er geprobeerd om de samenwerking tussen organisaties zoals school, politie, jeugdzorg en ouders van kinderen die strafbare feiten plegen, te verbeteren.