Bureau Halt

Ben je 12 jaar of ouder en heb je iets gedaan wat volgens de wet niet mag, dan kun je worden opgepakt door de politie. De politie kan je dan doorsturen naar een Bureau Halt*. Halt is een afkorting voor Het Alternatief.

In plaats van een boete of straf van de rechter kun je je fout weer goed proberen te maken. Bijvoorbeeld door opruim-, schoonmaak- of herstelwerkzaamheden te doen. Daarnaast zul je de eventuele schade moeten vergoeden. De politie kan voorstellen om Halt te doen als je bijvoorbeeld graffiti hebt gespoten, iets hebt beschadigd of uit een winkel hebt gestolen.

Bij Halt moet je voor maximaal 20 uur aan het werk. Dat werk heeft zoveel mogelijk te maken met de reden waarvoor de politie je heeft opgepakt. Als je bijvoorbeeld bij de drogist iets hebt gestolen, dan kan het zijn dat je bij diezelfde drogist moet gaan schoonmaken.

Het kan zijn dat je de schade die je hebt aangericht moet goedmaken. Als je je werk goed gedaan hebt of de schade hebt hersteld, hoef je niet meer naar de kinderrechter.

http://www.halt.nl